Jane Goodall:"el que observem en els ximpanzès és una llavor del mal, no el mal en si".

Jane Goodall


Les conductes agressives que he observat en ximpanzès expliquen d'alguna manera l'origen de l'agressivitat humana. Però això no significa que les conductes agressives de les persones i les dels ximpanzès siguin el mateix.

Nosaltres comprenem les conseqüències dels nostres actes, però els ximpanzès no són tan conscients d'elles. Nosaltres tenim el llenguatge i la capacitat de controlar els nostres instints si ho volem. Els ximpanzès no. Així que nosaltres som realment capaços de fer el mal, mentre que el que observem en els ximpanzès és una llavor del mal, però no el mal en si.

El raonament no és que els ximpanzès siguin igual que els nostres avantpassats, perquè no ho són. Però si un mateix comportament s'observa en humans i també en ximpanzès, llavors probablement també ho tenia el nostre ancestre comú, que va viure uns sis milions d'anys. El que hem observat en els ximpanzès són com precursosrs dels sentiments humans. Hem observat sentiments similars a l'odi, a l'amor, a la por o a la desesperació. I això demostra que aquests sentiments són molt antics i que aparegueren abans que es produís el gran creixement del cervell humà. 

Josep Corbella, "Yo fui testigo de una guerra entre chimpancés", entrevista a Jane Goodall, La Vanguardia, 09/03/1997

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"