Internet i l´espai agonístic.



No hauria de ser nostàlgica; aquí entrem en el terreny d’Internet, que també és molt interessant de debatre. La manera com s’avalua la qüestió depèn molt de la visió que es té sobre què és un espai públic. Per a Habermas, per exemple, l’espai públic és el lloc on és possible la deliberació que portarà a la solució. Idealment, espera que a través d’aquesta deliberació en l’espai públic es crearà el consens. Per a mi, l’espai públic no és el lloc on hom tractarà d’arribar al consens, sinó l’espai en què es donarà la possibilitat d’expressió del conflicte, del dissens.

(...) Internet de fet és un terreny neutre; pensar que per si mateix crea aquest espai agonístic em sembla un error. El pot crear, però cal tenir una visió des del darrere, des d’una posició no inscrita en la mateixa tecnologia. Avui dia, malauradament, Internet no fa una funció gaire positiva en la creació de l’espai agonístic. La gent tendeix només a llegir els blocs d’aquells amb qui està d’acord o a tancar-se en un seguit de petites comunitats amb les quals es pot identificar. No és un lloc on la gent llegeix o escolta les opinions d’aquells amb qui està en desacord, cosa que trobo realment preocupant. Evidentment, Internet pot ser usat com a tècnica per crear un espai agonístic, però per a això cal tenir una visió política clara de què es vol fer.

(...) pensar que no necessitem més espais públics perquè tenim Internet és un error, perquè Internet no els reemplaça. Fins i tot en el cas que es desenvolupés de forma més agonística, és molt important mantenir, crear i desenvolupar els espais públics –públics i físics–, perquè el contacte directe és fonamental. Em preocupa que, amb l’auge d’Internet, la gent ni tan sols es trobi cara a cara amb altres persones. Hi ha una mena de tancament personal, de manca de contacte físic amb els altres, de manca de contacte amb les idees diferents.

Chantal Mouffe, "El pluralisme va lligat a l´acceptació del conflicte", entrevista realitzada per Enrique Díaz Álvarez, Barcelona Metrópolis, octubre-desembre 2010
http://www.barcelonametropolis.cat/ca/page.asp?id=21&ui=438

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.