Tzvetan Todorov: els enemics íntims de la democràcia.


Tzvetan Todorov
El que estic constatant, amb una barreja de perplexitat i d’inquietud, és que la paraula llibertat, a l’Europa actual, no sempre està vinculada a actituds que comparteixo. Sembla que en 2011 el terme s’ha convertit en el nom comercial de partits polítics d’extrema dreta, nacionalistes i xenòfobs: el Partit de la Llibertat, a Holanda, liderat per Geert Woñders; el Partit Austríac de la Llibertat, que dirigia Jörg Haider fins que morí. La Lliga Nord, d’Umberto Bossi, presenta els seus candidats a les eleccions italianes sota el nom de Lliga del Poble de la Llibertat, que s’uneix així al Poble de la Llibertat de Berlusconi. (...)

En un primer moment creia que la llibertat era un dels valors fonamentals de la democràcia, però amb el temps me n’adonà que determinats usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia. ¿Serà un indici el fet que les amenaces que pesen avui en dia sobre la democràcia procedeixen no de fora, dels que es presenten obertament com els seus enemics, sinó de dintre, d’ideologies, moviments i actuacions que diuen defensar els seus valors? ¿O fins i tot un indici de què els valors en qüestió no són sempre bons? (...)

Avui en dia cap model de societat no democràtica es presenta com a rival de la democràcia. Tot el contrari. Veiem que l’aspiració de la democràcia es posa de manifest pràcticament en llocs on fins ara no existia. (...) En contrapartida, la democràcia genera per si mateixa forces que l’amenacen i la novetat del nostre temps és que aquestes forces són superiors a les que ataquen des de fora. Lluitar contra elles i neutralitzar-les resulta molt més difícil, ja que també elles reivindiquen l’esperit democràtic, i per tant semblen legítimes.

Aquesta situació –el mal que sorgeix del bé- no té en si mateixa res de paradoxal. (...) A diferència del que pensaven els nostres avantpassats dels segles XVIII i XIX, hem arribat a la convicció que la ciència, a més d’una proveïdora d’esperança, pot ser una font de perills per a la nostra supervivència. (...)

Els perills inherents a la idea de democràcia procedeixen del fet d’aïllar i afavorir exclusivament un dels seus elements: el poble, la llibertat i el progrés. El que reuneix aquests diversos perills és la presència de certa desmesura. Tots tres són elements constitutius de la democràcia, però si un d’elles trenca el seu vincle amb la resta, escapa a tot intent de limitació i s’erigeix en principi únic, aquest elements es converteixen en perills: populisme, ultraliberalisme i messianisme, els enemics íntims de la democràcia.

Els antics grecs consideraven que el pitjor defecte de l’acció humana era la hybris, la desmesura, la voluntat èbria de si mateixa, l’orgull d’estar convençut que tot és possible. La virtut política per excel·lència era exactament el seu contrari: la moderació, la temprança. (...)

El primer enemic de la democràcia és la simplificació, que redueix allò que és plural a allò que és únic i obre així el camí cap a la desmesura. (pags. 7-14)

Tzvetan Todorov, Los enemigos íntimos de la democracia, Galaxia Gutemberg, Barna, segunda edición 2012.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.