Capital social i exclusió.

Amartya Sen
El sentit d´identitat pot contribuir en gran mesura a la fermesa i la calidesa de les nostres relacions amb els altres, com els veïns, els membres de la mateixa comunitat, els conciutadans o els creients d´una mateixa religió. El fet de concentrar-nos en identitats particulars pot enriquir els nostres llaços i portar-nos a fer moltes coses pels altres, al mateix temps, pot ajudar-nos a anar més enllà de les nostres egocèntriques vides.

La recent bibliografia sobre el “capital social”, explorada en profunditat per Robert Putnam i altres, ha expressat en forma prou clara com el fet d´identificar-se amb els altres en la mateixa comunitat social pot fer que la vida de tots sigui molt millor dins d´aquesta comunitat; per tant, el sentit de pertinença a una comunitat és considerat un recurs, com el capital.

Aquest concepte és important, tot i que ha de completar-se amb un més gran reconeixement de què el sentit d´identitat pot excloure, de manera inflexible, a molta gent mentre abraça càlidament a una altra. La comunitat ben integrada en la que els residents fan instintivament coses meravelloses pels altres amb rapidesa i solidaritat pot ser la mateixa comunitat en la que llencen maons a les finestres dels nouvinguts. La desgràcia de l´exclusió pot anar de la mà del do de la inclusió.

Amartya Sen, Identidad y violencia, Katz, Buenos Aires 2007

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?