Colònies low cost al Catà.



L´institut Guillem Catà de Manresa s´ha convertit en una gran casa de colònies en les quals hi han participat una cinquantena d´alumnes de primer d´ESO, que ahir hi van fer nit. La iniciativa va sorgir quan a les tradicionals colònies que organitza cada any només s´hi van apuntar dotze alumnes a causa de la crisi. A partir d´aquí, el centre es va plantejar què fer i va idear unes colònies escolars urbanes que han estat un èxit de participació.

Cada any els alumnes de primer d´animació sociocultural preparen unes colònies per als estudiants de primer d´ESO i així practiquen l´assignatura de monitoratge. Enguany, però, de la seixantena d´alumnes de primer d´educació secundària obligatòria només se n´hi van apuntar 12. «Això ens va fer pensar seriosament en el tema. La situació és la que és i l´hem d´entomar», explicava Llorenç Planes, professor d´animació sociocultural. Llavors es van empescar fer les colònies al mateix institut, adequar espais del centre com a habitacions i dur a terme diverses activitats lúdiques i educatives que, a més, han fet girar entorn la Manresa medieval i el rei Pere III.

Dels cinquanta euros que valia la sortida tradicional, que s´acostumava a fer en una casa de colònies al Solsonès, s´ha passat als sis que ha costat ara. La resposta per part dels alumnes ha estat massiva, ja que pràcticament hi han participat tots. D´aquests, una quarantena es van quedar a dormir al centre. La resta, pocs, van anar a casa un cop van acabar les activitats.

Cohesió de grup
«Nosaltres defensem la necessitat de fer colònies per cohesionar els grups i perquè es coneguin entre ells», assegurava la cap d´estudis del Guillem Catà, Antònia Maria Paraire. Per això no es va voler renunciar a fer-les i «ens hem adaptat a la nova situació».

Ahir al matí van dur a terme diverses activitats al parc de l´Agulla, on es van quedar a dinar. A la tarda van ser a l´institut participant en diversos tallers i al vespre, abans d´anar a dormir en una carpa que hi ha al pati, van fer un joc de nit.

Per avui al matí és previst que visitin diversos escenaris de la Manresa medieval, com el carrer del Balç, la torre del carrer Sobrerroca i la Seu, i també els racons amagats del Kursaal, el Conservatori i el refugi antiaeri del Renaixença. Durant aquestes visites els alumnes hauran de desxifrar un enigma. «És una forma de conèixer la ciutat que molts dels alumnes no han vist», assegurava Planes. Hi afegia que des d´un punt de vista didàctic «es compleixen tots els objectius. És interessant i en canvi el cost és molt reduït».

Una trentena d´estudiants de primer d´animació sociocultural són els monitors de les colònies. També es van encarregar de fer el sopar d´ahir. En opinió de Planes, aquestes colònies atípiques seran un model que probablement s´haurà de repetir a causa de la crisi. Fora d´això, però, als alumnes i monitors «els hi fa gràcia perquè viuen de manera diferent un dia a l´institut». Les colònies urbanes han aixecat curiositat. Al Catà ja hi ha hagut altres cursos que han demanat poder-les fer, i també s´hi han interessat altres centres d´ensenyament.

Jordi Morros, El Guillem Catà idea unes colònies de baix cost per plantar cara a la crisi, Regió 7, 30/11/2012


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"