Primera tòpica.


La consideració tòpica li serveix a Freud per distribuir els nivells i funcions píquiques. Al llarg de la seva obra estableix dues tòpiques. La primera tòpica apareix formulada en Metapsicologia (1913). La segona tòpica va aparèixer en El jo i l´allò en 1923. Tot i ser diferents no s'oposen sinó que són complementàries. 

1ª Tòpica:

- conscient:
a) fenomen mental que es presenta i manifesta amb facilitat a la ment humana.
b) qualitat o part de la ment humana on tenen lloc els fenòmens mentals anomenats conscients. És la part més superficial, el lloc on podem situar la consciència i la raó, però no és la part dominant ni fonamental del psiquisme humà.

- pre-conscient: És el nivell intermig on podem trobar-nos amb continguts inconscients però que poden emergir a la consciència amb facilitat.

- inconscient o subconscient:
a) fenomen mental latent (amagat) de la ment humana, que està fora del domini de la nostra voluntat i que de vegades es manifesta en la nostra consciència de forma indirecta (pensaments sobtats, actes fallits, lapsus lingüístics, hipnosi, somnis, neurosis, associacions d´idees)
b) qualitat o part de la ment humana on es troben els fenòmens mentals anomenats inconscients. És la part més profunda del psiquisme humà i la part que dirigeix la major part dels actes humans (l´ésser humà no és amo de la seva voluntat)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"