Evolució biològica i evolució cultural.


Existeixen en la humanitat dues classes d´herència: la biològica i la cultural, que poden ser també anomenades herència orgànica i herència superorgànica ... L´herència biològica és, en l´home, semblant a la dels altres organismes dotats de reproducció sexual i està fonamentada en la transmissió, de pares a fills i mitjançant les cèl.lules sexuals, de la informació genètica codificada en l´ADN. L´herència cultural, en canvi, és exclusivament humana i resideix en la transmissió d´informació mitjançant un procés d´ensenyament i aprenentatge, que és, en un principi, independent de l´herència biològica. La cultura no només es transmet per la instrucció i l´ensenyament, sinó també per l´exemple i la imitació, a través dels llibres, els diaris i la ràdio, la televisió i el cinema, a través dels objectes d´art i per qualsevol altre mitjà de comunicació.

L´herència cultural fa possible per a l´home el que cap animal pot arribar a fer, això és, la transmissió acumulativa d´experiències, de generació en generació. Els animals són capaços d´aprendre per experiència, però no de transmetre les seves experiències o descobriments a les generacions futures. Els animals tenen memòria individual, però no memòria social; pel contrari, els éssers humans han heretat una cultura, precisament degut a la seva capacitat de transmetre les seves experiències acumulativament, d´una generació a una altra.

L´herència cultural fa possible l´evolució cultural; això és, l´evolució del coneixement, l´ètica, les estructures socials i tots els altres elements que constitueixen la cultura, fent possible un nou mode d´adaptació exclusiu dels éssers humans: l´adaptació mitjançant la cultura.

La cultura només pot aparèixer si existeix una base biològica adequada i depèn totalment de la naturalesa i propietats d´aquesta base. Al mateix temps, la cultura estén radicalment el poder adaptatiu de la naturalesa biològica i constitueix, avui en dia, la font més important dels canvis ambientals que impulsen l´evolució biològica de l´home.

D´aquí que, tot i que l´evolució cultural predomina sobre la biològica, aquesta continua encara en l´espècie humana i tal vegada s´hagi accelerat en èpoques recents, justament degut a les noves condicions ambientals creades per la cultura.

Francisco J. Ayala, Origen y evolución del hombre, Alianza Universidad, Madrid 1980

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"