Algunes raons a favor del liberalisme.


El liberalisme és la ideologia política que considera la llibertat individual com el fi últim de l´acció política. Per això proposa limitar el poder i la intervenció de les Administracions públiques en l´activitat econòmica, cultural i personal dels ciutadans. El liberalisme defensa també altres valors i institucions que contribueixen a recolzar la llibertat individual, com la igualtat d´oportunitats, l´absència de privilegis legals, el govern transparent, l´Estat de Dret, la democràcia liberal i l´economia de mercat. (...)

A favor del liberalisme econòmic poden adduir-se raons pragmàtiques d´eficàcia, però les raons morals a favor del liberalisme són independents i prèvies a les qüestions d´eficiència. El liberalisme és l´única doctrina política que considera els éssers humans com agents autònoms, que els tracta com adults. (...)

Hi ha, si més no, dues raons per prendre´s la llibertat seriosament. Una és la qüestió de principi moral. Sembla inconcebible que un ésser humà adult i racional es conformi amb menys que el grau més gran possible de llibertat. Una altra raó és de tipus pragmàtic. L´exercici de la llibertat genera unes energies i una informació que cap altre tipus d´ordre social és capaç de generar. Quan juguem a allò que volem és quan millor juguem. Per això, la llibertat resulta tan enriquidora, fins i tot des d´un punt de vista econòmic ...

Jesús Mosterín, La cultura de la libertad, Editorial Espasa Calpe, Madrid 2008

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"