La picaresca i la crisi espanyola.


Al col·legi, quan tocava donar el Segle d'Or i ens feien llegir Lazarillo de Tormes, es produïa cert enrenou hormonal a la classe, potser perquè els xavals ens sentíem identificats amb el pobre escuder, adolescent i putejat. Quina perla, el seu amo, el cec; en tenia prou amb el bastó, la intuïció i la sospita per escodrinyar l'últim plec de la naturalesa humana. Encara que no hi veiés, a ell no l'enredaven. En l'episodi amb el raïm, el perspicaç cec descobreix que Lázaro s'ha cruspit més grans del compte, i l'hi fa saber: «¿Saps com he vist que te'ls menjaves de tres en tres? Perquè jo me'ls menjava de dos en dos i callaves».


En cap altre lloc d'Europa va adquirir la novel·la picaresca un relleu literari tan excepcional com a Espanya: Guzmán de Alfarache, La vida del Buscón, La pícara Justina…, la llista és llarga i sucosa. Històries de morts de gana que vagaven per aquests camins buscant-se la vida en una terra que no oferia ni engrunes. O te n'anaves al Nou Món o et quedaves aquí vivint de qualsevol manera. Més o menys com ara. Als segles XVI i XVII, l'or d'Amèrica es dilapidava en les guerres religioses europees i en armades invencibles, mentre que la pèssima administració i l'arbitrari sistema d'impostos polaritzaven la societat entre potentats i necessitats. No hi havia més pa que l'Església, el mar o el servei d'armes. Així van sorgir aquelles bandades d'ocells volanders que vivien de l'engany, el furt, la mendicitat i les sopes que facilitaven els convents.

En el pícaro de llavors no hi havia mala intenció, sinó una mica de cinisme i pur instint de supervivència: si robava era perquè tenia gana. No estaria malament que alguna cosa de l'astúcia del barroc se'ns hagués impregnat a l'ADN per trampejar en aquests temps que corren. Però em temo que per alguna estranya mutació només certa casta politicofinancera ha heretat el gen rufianesc. La resta seguim com el pobre Lázaro, picant amb el cap contra el toro de pedra.

Olga Merino, La genètica de la tradició picaresca, El Periódico.cat, 14/06/2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.