151: Eudald Carbonell: “La Covid-19 és l´últim avís i sense una consciènci crítica d’espècie, a la próxima, la humanitat col·lapsarà”


La Covid-19 el que ha fet és desestructurar un sistema que ja tenia molt poca estabilitat i molt de desequilibri. Amb conseqüències socials i econòmiques evidents. I ara encara tenim recursos per la supervivència però si es produeix amb unes altres condicions les revoltes socials i greus problemes que apareixerien al planeta sense aquests excedents portarien a una situació de gran confrontació de classes i de tot tipus. En el marc de les possibilitats qualsevol escenari és possible, i això vol dir que és l’últim avís. Els sistemes fins ara sempre han canviat de forma natural. L’únic cop que s’ha intentat canviar un sistema pels humans va ser la Revolució socialista a partir d’una estructuració filosòfica. I no va funcionar perquè els humans no estem preparats per aquest tipus de pensaments tan evolucionats. Al marge d’aquest intent, els sistemes econòmics han funcionat sempre sols. El capitalisme no el va fer ningú. És d’ignorants parlar de refundació del capitalisme perquè no el va fundar ningú. Ara tenim una altra oportunitat per refundar el sistema des de la lògica i no des de l’atzar. Si no ho fem serà el propi desequilibri que generarà una sistema nou.
 … l’espècie humana, l’Homo sapiens després de 400.000 anys d’evolució, és l’única que hores d’ara té una consciència global d’espècie important. La té encara que no la utilitzi per millorar les seves condicions de vida perquè continua tenint comportaments jeràrquics d’animal. Perquè som animals socials jeràrquics i gregaris. Però cap altra espècie animal la té. Des d’aquesta perspectiva som una espècie, si més no ara mateix, única i singular. Fa centenars de milers d’anys probablement encara no però des de fa alguns milers d’anys sí que la tenim aquesta consciència d’ espècie. Ara cal que sigui crítica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"