llindars de la tolerància

Als conflictes derivats de la coexistència quotidiana, s´hi afegeixen qüestions d´índole moral, relatives a la definició del bé i del mal, de definir quins són els "llindars de la tolerància", i de si és possible o no acceptar acríticament i absolutament els costums de tothom. Alguns d´aquests afers poden afectar l´àmbit de la legalitat, en la mesura que determinats aspectes del patrimoni moral, que una minoria considera bàsics per al manteniment de la seva integritat identitària, poden vulnerar la Constitució d´un país, els seus codis legals o, fins i tot, la mateixa Carta dels Drets Humans. (...)

L´aparició de reaccions de resistència o la clandestinització de les pràctiques prohibides (poligàmia, repudi unilateral de l´esposa, l´ús del xador o vel, l´amputació del clítoris ...) són sovint, en aquests casos, les conseqüències previsibles. D´altra banda, és difícil que ens trobem en condicions morals d´instar un grup a respectar els drets humans si no el permetem beneficiar-se´n. Un ple reconeixement dels drets civils dels immigrants seria un argument fonamental per a l´eliminació d´aquestes altres pràctiques culturals, inacceptables en una societat democràtica.

Fundació Baruch Spinoza, La ciutat de la diferència, Catàleg Exposició. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, 1996

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?