Apreneu sisplau dels que ignoren.

Max Horkheimer
A l'ignorant, per la seva condició de tal, tot li hauria de sorprendre i, no obstant això, res no se li fa estrany. (...)

... viure significa tenir una determinada relació amb el que ens va passant, i això no és una cosa que ens vingui donat, de manera que puguem comptar per endavant: necessitem la col•laboració dels nostres predecessors en l'ús del pensament i de la vida, i que van tenir la generositat de deixar-nos el regal del destil•lat teòric de la seva experiència. I, és curiós, gairebé tots, des de Sòcrates, van coincidir en una cosa: la passió teòrica és l'espurna que salta quan entren en contacte la consciència de la nostra oceànica ignorància i la nostra inesgotable curiositat. Amb altres paraules: la desesperada avidesa per entendre el que ens passa constitueix, sens dubte, un dels millors llegats que els podem deixar a les generacions futures.

Tot el contrari, com fàcilment es deixa veure, d'aquest model de jove modelatge amb la forma de l'existent, dissenyat per enfundar en la realitat com en una segona pell (ja saben: eficient i eficaç, rendible, competitiu, ambiciós, assegurança de si mateix, etc.), que en alguns semblen obstinats a intentar produir. Perfectament insubstancial i irreprotxablement adaptatiu.

Són aquestes les persones que podrien millorar el que ara hi ha? S'equivoquen els nostres responsables polítics (tant nacionals com autonòmics, per descomptat) i tots aquells que tenen poder per prendre decisions sobre el que han de saber i com han de ser els que heretin el nostre món si pensen semblant cosa. Així només aconseguiran nens-vells (...): tan satisfets amb ells mateixos com incapaços del menor estupor, de la més mínima perplexitat.

Però si aquests responsables aspiren a alguna cosa diferent, si conserven una mica d'aquell anhel de transformació que abans declaraven que constituïa el nord de les seves vides -i que ara, quan són convidats a mirar enrere, evoquen com el motiu fonamental de la seva dedicació a la política- ho tenen molt fàcil: llegeixin filosofia i promoguin la seva lectura entre els joves. Per un motiu ben senzill: no trobaran gent tan sòlidament ignorant com els filòsofs. Per això són de fiar.

(...) Horkheimer, en el seu moment, ens va advertir d'una inquietant possibilitat que ha acabat per tornar-se en amenaçant perill o, potser pitjor, en crua descripció del lloc on estem. Va escriure aquesta senzilla màxima: "El menyspreu per la teoria és l'inici del cinisme en la pràctica".

Els cridats a decidir m´admetran el consell: prestin menys atenció a assessors que els reafirmin sistemàticament en les seves conviccions i escoltin més als que tenen dubtes. Segur que aprendran d'ells, entre altres coses perquè no hi ha altra manera d'aprendre.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"