L´audàcia de Hobbes.



L´audàcia de Hobbes no rau en haver sospitat que l´egoisme és un fet natural que, com a tal, no és ni bo ni dolent: quelcom que s´ha d´acceptar com una determinació natural sobre la qual podem construir una ètica possible i una política raonable. La seva audàcia reu en haver defensat l´egoisme com l´única esperança dels homes. El que resulta fascinant, fins i tot per qui només ho preveuen, és la seva sospita de la insuficiència de l´egoisme. Els mals no vénen de l´egoisme, sinó de la seva perversió o insuficiència. L´egoisme, el desig d´autoconservació, condueix els homes al càlcul i al contracte. Les idees, especialment les grans idees promogudes des del púlpit, suscitant en els homes passions heroiques i ideals redentoristes, empenyen a la guerra, la inseguretat i la misèria en nom de fantasmes.
No és l´egoisme, sinó la seva debilitat, la causa de la inseguretat humana. L´egoisme porta al càlcul, és a dir, a la raó, que no és una altra cosa que sumar i restar, que maximitzar benestar.

José Manuel Bermudo, El egoísmo es energía, Temas de nuestra época. El País, 07/04/1988

Comentaris

Joan Manel Muñoz Cortes ha dit…
Hobbes creu que l'egoisme és una característica innata de l'espècie humana ,que no és ni una qualitat bona ni dolenta. Pensa que l'audàcia que ens qualifica l'egoisme és l'única esperança dels homes i que l'egoisme en sí no es dolent sinó el grau d'utilitat que les persones en fan d'ella. Això provoca inseguretat en elles, diu que l'egoisme és un càlcul matemàtic que maximitza el benestar.

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.