La renúncia de Zapatero i el principi homeopàtic intel.lectual.

Mai no he amagat que sóc assidu al canal de televisió Intereconomía. Assidu, però, no vol dir que sigui l'única oferta mediàtica que consum. En comparació a altres alternatives mediàtiques, és un temps bastant limitat. Aplico el que s'anomena el principi homeopàtic intel•lectual: el consum d'un producte en petites dosis et immunitza el desvergonyiment i l'estupidesa.
Aquest matí, (dia 2 d'abril, més o menys a les onze) he pres un glopet. Sembla ser que havien programat un especial a l'esperada decisió del president Zapatero de presentar-se o no en les pròximes eleccions. El programa estava estructurat en forma de debat (sorprenent). I en una de les intervencions, després d'haver sacsejat la seva persona rebaixant a la categoria de delinqüent polític, buscaven raons més profundes (psicològiques i sociològiques) que expliquessin la seva incompetència política i el seu caràcter. Per a això havien convidat a experts que aportessin opinions autoritzades. Entre ells l'inefable sociòleg Amando de Miguel i el prestigiós psicòleg Javier Urra, especialista en Psicologia Clínica i pedagog. Pel que sembla no n'hi havia prou amb l'acarnissament moral sinó que a més, per donar-li un toc més científic al tema, calia analitzar objectivament la persona del president per arribar a la conclusió que estem davant d'un individu amb importants limitacions intel•lectuals i emocionals . Entre ells destaca el que el sociòleg esmentat diu "narcisisme". Aquest concepte explicaria la insistent manca d'esperit crítica del personatge, la seva incapacitat de reconèixer els seus errors i com a conseqüència d'haver pres la decisió correcta de dimitir i d'avançar les eleccions. A aquesta evidència, el famós psicòleg ha afegit el concepte de "dissonància cognitiva" que ens faria entendre el comportament erràtic de la seva política: ara dic això i després faig allò.En definitiva, el governant que ha tingut les regnes del país no només era un exemple de baixesa moral sinó també de baixesa intel•lectual, és a dir, un perill social que s'ha d'eradicar. El vaticini unànime de la taula de contertulins era que Zapatero, donats els seus importants dèficits, seria que no renunciaria a presentar de nou.

Després d’assaborir aquestes petites dosis de ciència, he decidit canviar de mitjà informatiu. Eren les dotze i en la pàgina web del diari Regió 7, llegeixo en el titular que l'encapçala: "Zapatero: no seré candidat". La qual cosa, després d'haver escoltat aquests savis, m'imagino que lliures de símptomes de narcisisme ni de dissonàncies cognitives demanaran la seva renúncia als seus càrrecs a la universitat i en les institucions que ocupen i demanaran a l'audiència perdó per les seves equivocacions i la seva incompetència . Estic segur que ho faran donat el seu estricta moral i que ja mai més me'ls trobaré en cap dels debats de televisió en que acostumen a participar quan busqui la meva petita dosi d'homeopatia intel•lectual.

Manuel Villar

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"