Déu és el silenci de l´univers.

«Arran de la polèmica sobre el llibre recent de Hawking, em vaig recordar d'una afirmació d' Agustí d'Hipona en un debat entre ciència i fe: 'La Bíblia ens ensenya com es va al cel, no com és el cel'. Tenim aquí les dues forces generals més poderoses que influeixen en l'ésser humà, que semblen situar-se l'una contra l'altra: la força de les nostres intuïcions religioses i la força del nostre impuls per les observacions precises i les deduccions lògiques».

«Laplace, al llarg de la seva voluminosa obra, no esmentava ni una sola vegada el creador de l'univers. No necessitava aquesta hipòtesi. Aleshores, Napoleó va donar a conèixer la contundent resposta al matemàtic Lagrange, que va fer aquest comentari: 'Ah, Déu és sens dubte una bella hipòtesi que explica moltes coses'. Laplace hi va replicar dient: 'Encara que aquesta hipòtesi pugui explicar-ho tot, no permet predir absolutament res'. Convé, doncs, establir una adequada separació de plans entre la ciència i la religió. Em ve a la memòria una definició que Saramago va fer de Déu. Va dir que era el silenci de l'univers, i que l'ésser humà era el crit que dóna sentit a aquest silenci. Hi estic d'acord: penso que dir més coses seria una falta de respecte a Déu, es cregui o no es cregui en la seva existència. I torno a Agustí d'Hipona: 'Si comprens, no és Déu'».

«… ciència i religió han estat històricament dues forces que han exercit una extraordinària influència en la humanitat, i segueixen exercint-la. No poden, per tant, desconèixer-se, ni caminar en paral•lel, i menys fins i tot entrar en confrontació, ja que qualsevol d'aquestes postures perjudicaria greument l'evolució de la humanitat i la naturalesa, al servei de la qual estan totes dues».

«…ciència i religió són fenòmens socials o, si es prefereix, sistemes socials complexos que agrupen experiències individuals i col•lectives i donen lloc a dos tipus de comunitats amb les seves normes, patrons de comportament i codis de comunicació».


Juan José Tamayo, declaracions en La hipòtesi de Déu, article de J M Fonalleras, El Periódico de Catalunya, 01/11/2010
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/20101101/hipotesi-deu/569297.shtml

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"