El Diàleg Socràtic 1.

M´agradaria proposar una forma de raonament col·legiat útil per a la presa de decisions. Em refereixo al Diàleg Socràtic, que es basa en les idees del filòsof alemany Leonard Nelson (1882-1927) i del seu deixeble Gustav Heckmann (1898-1996), i que ha estat desenvolupat a Alemanya per la Philosophisch-Politische Academie, al Regne Unit per la Society for the Furtherance of Critical Philosophy, i a Holanda per Jos Kessels i la Gesellschaft für Sokratisches Philosophieren. El Diàleg Socràtic és un mètode molt potent per fer filosofia en grup. (...)

Tot i que el Diàleg Socràtic deriva el seu nom de Sòcrates, no és una imitació del diàleg platònic ni tampoc és una simple estratègia docent que utilitza preguntes i respostes. El Diàleg Socràtic utilitza l´estratègia de l´"abstracció regressiva" i desenvolupa una estructura de pensament sil·logística com a mètode per a investigar rigorosament les idees, els conceptes i els valors que mantenim. El Diàleg Socràtic és una investigació cooperativa dels supòsits (assumptions) que subjauen als nostres actes i judicis quotidians i del coneixement tàcit que està implícit en les nostres decisions.

Un Diàleg Socràtic és un intent col·lectiu de trobar la resposta a una qüestió fonamental. la pregunta és el centre del diàleg. Tot i que les preguntes són genèriques, no es discuteixen en relació a una determinada teoria filosòfica. En el seu lloc, la pregunta s´aplica a una experiència concreta d´un o més dels participants que sigui accessible a tots ells. La reflexió sistèmica sobre aquesta experiència s´acompanya d´una recerca d´arguments i judicis compartits.

Stan van Hooft, El Diálogo Socrático como razonamiento colegiado, Diálogo Filosófico, Mayo/Agosto 2010, nº 77

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"