Efecte placebo.




El terme placebo pot fer referència a dos conceptes. D’una banda, tenim el conegut com a efecte placebo: un fenomen en què un pacient experimenta millores en la seva condició després d’ingerir un medicament sense cap substància activa o bé després de passar per un fals tractament. Tant en un cas com en l’altre, aquest fenomen és conegut per la capacitat d’obtenir resultats reals (i empírics) mitjançant falsos remeis.

D’altra banda, el placebo per si mateix fa referència a una substància sense cap tipus de principi actiu que és posada en mans del pacient com si es tractés d’un medicament real. En la majoria de casos, aquests falsos fàrmacs són compostos de productes innocus, com aigua, solució salina o, simplement, sucre. Tot això, embolcallat sota l’aparença d’un medicament real amb què el pacient associï una certa efectivitat.

En els dos casos la situació és pràcticament la mateixa: falsos remeis que en determinades situacions i per a determinats pacients poden arribar a produir uns resultats reals.

Valentina Raffio, Què és l'efecte placebo i com l'utilitzen les pseudociències per estafar, el periodico.cat 03/10/2018

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"