Distinció entre gènere i sexe.


D´home i dones sempre n´hi ha hagut, però és fàcil veure que no sempre ha estat el mateix, ni és el mateix en diferents societats, ser home i fer d´home o ser dona i fer de dona. (...) La veritat és que no hi ha gaires fonaments biològics (per no dir cap) que permetin explicar les diferències de comportament entre homes i dones, per la qual cosa és més plausible que aquests siguin fonamentalment culturals; el gènere és també una qüestió d´aprenentatge social.

Per entendre-ho bé hem de fer una distinció entre sexe i gènere: amb el terme sexe ens referim a les diferències físiques del cos; amb el terme gènere ens referim a les diferències psicològiques, socials i culturals entre homes i dones.

Hi ha un bon grapat d´estudis força recents que mostren que, des del mateix moment en què ens incorporem al món (ara, amb les ecografies, ho podem fer abans), comencem a ser tractats i percebuts (recordeu la importància que això té en la formació de la personalitat) de manera diferent, en funció de si el nostre sexe és femení o masculí.

Ser home i ser dona no és el mateix, no solament se´ns percebrà de manera diferent, sinó que des de bon començament se´ns socialitzarà en diferents rols, el d´home i el de dona, i se´ns educarà en bona part de manera diferent per acomplir correctament els rols (i les tasques) que l´home i la dona tenen assignats en cada societat. L´educació sexista és un fet inconscient, d´aquells que es donen per descomptat. No estem parlant de discriminació, encara que tots dos fets estiguin relacionats.

Salvador Cardús i Ros (Coordinador), La mirada del sociòleg, Edicions de la Universitat Oberta de Catalunya, Proa, Barna 1999

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"