La doble naturalesa del polític, segons Maquiavel.

Maquiavel
Heu de saber que hi ha dues maneres de combatre: l´una amb les lleis, i l´altra amb la força. La primera és pròpia de l´home, la segona de les bèsties; però, com que sovint no n´hi ha prou amb la primera, convé recórrer a la segona. Per tant, a un príncep li cal saber fer com la bèstia i com l´home. Aquest punt ha estat ensenyat als prínceps d´una manera dissimulada pels escriptors antics, els quals ens conten com Aquil.les i molts d´altres entre els prínceps antics foren portats al centaure Quiró perquè l´encarrilés amb els seus ensenyaments. El fet de tenir per preceptor un ser meitat b`stia meitat home no vol dir altra cosa que al príncep li cal saber utilitzar l´una i l´altra naturalesa, car l´una sense l´altra no pot durar.

Tenint, doncs, un príncep necessitat de saber fer com les bèsties, de totes elles ha de triar la guineu i el lleó: però que si el lleó no sap defensar-se contra les trampes ni la guineu contra els llops, cal ésser guineu per conèixer les trampes i lleó per esporuguir els llops. Els que només saben fer com el lleó s´han quedat a mig camí. Per consegüent, un senyor prudent no pot ni ha de mantenir la paraula donada; quan aquesta observança se li gira en contra o quan han desaparegut els motius que l´obligaren a fer prometences.

Perquè, si tots els homes fossin bons, aquest precepte no seria bo, però com que són dolents i la paraula ells no te la complirien, tu, així mateix, tampoc no els l´has de complir: i a un príncep tampoc no li han mancat mai raons legítimes per dissimular aquesta inobservança. En podríem donar infinits exemples moderns i mostrar quantes paus, quantes promeses han restat sense efecte i buides per la infidelitat dels prínceps. I aquell qui millor ha sabut imitar la guineu, és el que ha sortit més bé. Però cal saber acolorir bé aquesta natura i ser un gran simulador i dissimulador: són tan simples els homes, i se supediten tant a les necessitats presents, que aquell qui enganya sempre trobarà qui es deixi enganyar.

Maquiavel, El Príncep

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?