"Present i futur de l'homer economicus".



Cafè filosòfic PENSA

"Present i futur de l’homer economicus", amb Manuel Villar Pujol

Dissabte, 16 de desembre de 2017, 11hLa Central (c/Mallorca)
La credulitat és més freqüent que la reflexió entre la humanitat i la raó està més dissenyada per a la ficció que per al coneixement són dues intuïcions que la tradició escèptica i Nietzsche ja avançaren i que els experiments curosos dels economistes conductuals, han ratificat. Les repercussions d’aquestes investigacions van més enllà de l’àmbit econòmic d’on van sorgir. La veritat, l’estatus científic de les ciències socials, la política, la llibertat humana són algunes de les qüestions que necessiten sotmetre’s a revisió a la llum dels nous descobriments. Tanmateix, el comportament de la gent normal, la gent del carrer, s’assembla més a la de *Homer Simpson* que a la del personatge del Dr. Spock de la sèrie Star Treck.

Avui en dia l’”homer economicus” ha d’enfrontar-se a dues principals amenaces: institucions polítiques i empreses disposades a substituir la feble maquinària cognitiva humana per elits polítiques i potents algoritmes, que poden fer judicis més precisos sobre la realitat i prendre decisions més racionals sobre les qüestions més transcendentals, perquè saben millor que nosaltres el que ens convé. Davant d’aquest escenari, què és el que pot aportar la filosofia?

Manuel Villar Pujol. Actualment imparteix classes com a catedràtic de filosofia a l’Institut Poeta Joan Maragall de Barcelona. Va presentar una tesina sobre l’obra de David Hume i el seu escepticisme aplicat a la religió. Dedicat a la docència en Centres Públics ha obtingut dos premis Arnau de Vilanova: Valors, tecnologia i medi ambient (2001) i Deliberació i civisme (2010). Ha impartit conferències: Filosofia, democràcia i despolitització, Arriscar-se a caminar sobre un camp de mines i Els sofistes i la crisi econòmica. Va participar al Milestone Project 2014 de Girona amb una conferència que portava com a títol Creativitat i Neurociències. Amb el grup Milestone va fer una ponència al IV Congrés Català de Filosofia a Vilafranca del Penedès al 2016 sobre la relació entre la filosofia i l’art al carrer. Ha escrit articles a revistes com Illacrua, Fent Història i Filosofia, ara. El curs passat va participar com a professor en un Curs de Postgrau organitzat per la Facultat d’Econòmiques de la Universitat Central: Socialdemocràcia, polítiques públiques i nous riscos socials. Intenta tirar endavant un blog anomenat "La pitxa un lio".

Bibliografia recomanada: 

Khaneman, Daniel (2012), Pensar rápido, pensar despacio, Barcelona: Debate

Thaler, Richard (2016), Todo lo que he aprendido con la psicología económica. El encuentro entre la economía y la psicología, Barcelona: Deusto

Burnett, Dean (2016), El cerebro idiota, Barcelona: Planeta

Tetlock, Philip (2016), El juicio político de los expertos, Madrid: Capitán
Swing

Taleb, Nassim Nicholas (2008), El cisne negro. El impacto de lo altamente
improbable
, Barcelona: Paidós Ibérica

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"