La Vida imita l'Art molt més que l'Art a la Vida (Oscar Wilde).

Oscar Wilde
10. Encara que això sembli una paradoxa (i les paradoxes són sempre perilloses), no és menys cert que la Vida imita l'Art molt més que l'Art imita la Vida.

Un gran artista inventa un tipus que la Vida intenta copiar i reproduir sota una forma popular, com un editor emprenedor.

Els grecs, amb el seu viu instint artístic, l'havien comprès; col·locaven en l'estada de l'esposa l'estàtua d'Hermes o la d'Apol·lo perquè els fills d'aquella fossin tan bells com les obres d'art que contemplava, feliç o afligida. Sabien que la Vida, gràcies a l'Art, adquireix no tan sols l'espiritualitat, fondària de pensament i de sentiment, la torbació o la pau de l'ànima, sinó que pot adaptar-se a les línies i als colors de l'Art i reproduir la majestat de Fidias el mateix que la gràcia de Praxíteles. D'aquí la seva aversió pel realisme .... Només l'Art produeix bellesa, i els veritables deixebles d'un gran artista no són els seus imitadors d'estudi, sinó els que van fent-se semblants a les seves obres, ja siguin aquestes plàstiques, com en temps dels grecs, o pictòriques, com en els nostres dies. En una paraula: la Vida és el millor i l'únic deixeble de l'Art.

Tot el que desitjo demostrar és aquest principi general: La Vida imita l'Art molt més que l'Art a la Vida. I estic segur que si reflexiona vostè sobre això, veurà que tinc raó. La Vida tendeix el mirall a l'Art i reprodueix algun tipus estrany imaginat pel pintor o l'escultor, o realitza amb fets el que ha estat somiat com a ficció. Científicament parlant, la base de la Vida (l'energia de la Vida com deia Aristòtil) és senzillament el desig de expressar-se. I l'Art ens ofereix sempre formes variades per arribar a aquesta expressió. La Vida s'apodera d'elles i les posa en pràctica, tot i que la fereixin. S'han suïcidat molts joves perquè Rolla i Werther es van suïcidar. I pensi vostè en el que hem per exemple a la imitació de Crist o a la de César mateix.


Oscar Wilde, La decadència de la mentida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"