Discriminacions salarials


Ha aparegut l’enquesta sobre salaris que cada any ens ofereix l’Institut Nacional d’Estadística. Les dades es remunten al 2007, abans de molts acomiadaments i abans de l’evidència descarnada de la crisi. Però no són dades sorprenents. El que és veritablement sorprenent és la cadència sistemàtica amb què apareix any rere any la diferència entre el salari de la feina masculina i el de la feina femenina.
El salari no és només una xifra estadística. El salari és una compensació per una habilitat i per un esforç. En realitat, és la quantificació del que se suposa que valem, senzillament perquè un tercer ha decidit posar preu a la nostra feina. El treballador per compte propi sap que el seu benefici l’obtindrà del mercat. Així, el buscador d’or o el pagès que porta la seva collita al mercat. Però el treballador per compte aliè estableix amb el seu ocupador un vincle que va més enllà de la simple contraprestació de serveis. El salari també és un reconeixement i un acte de justícia. Les anomenades congelacions salarials són una manera vil de convertir aquest acte de justícia en una petita estafa. L’estafa que porta a donar prioritat a la satisfacció dels accionistes abans que atendre la justa compensació dels treballadors.
Els exegetes de les xifres solen justificar aquesta diferència adduint que la dona s’ha incorporat tardanament al món laboral i que el desequilibri salarial ve de la baixa qualificació dels seus llocs de treball o de la temporalitat de la seva feina. Però l’informe de l’Institut Nacional d’Estadística ha filat molt prim. I de la lectura de les seves diferents línies es comprova que la discriminació salarial a favor de l’home també es manté en les feines temporals i en els llocs de treball menys qualificats. L’home de mitja jornada i resignat a fer les tasques més simples continua percebent un salari superior al de la dona en les mateixes condicions.
El misteri d’aquesta desigualtat té dos fronts. Per una part, els ocupadors, generalment homes, han interioritzat fins a un punt el seu escalat salarial en contra de la dona que ni es plantegen la igualtat. Per una altra part, les dones que accepten aquestes feines per les quals perceben el 30% menys que els seus companys donen per bo que la seva condició femenina els tanca les portes al reconeixement de la seva vàlua. Ja no es tracta de pagar el múscul masculí i de castigar la constància femenina. És el que hi ha. I, per desgràcia, això és el que hi haurà en el futur.


Joan Barril, La vergonya salarial, El Periódico de Catalunya, 22/09/2009

Comentaris

La meva opinió és que, en els treballs de les dones son treballs més buscats per les persones i aquí actua una mica la llei de la oferta i la demanda, al haver en aquell treball més persones que el volen que plaçes per adquirir-lo, el salari baixa, si fos el contrari el salari pujaria.

Això passa en els dels homes també, però en els treballs de les dones que siguin treballs més "sencills"(panadera, dona de la neteja, atendenta...) solen ser treballs de dones, i aquets treballs al ser uns treball que ho solen fer les dones, però que també hi ha quantitat d'homes que també estan disposats a fer-ho(en el cas de la netejaa no) hi ha molta més demanada.

En canvi, obrers de la construcció, camioners... es poden dir que son treballs d'homes perqué la gran majoria de persones que hi han treballan son homes, que passa, que això comporta una baixada d'un 50% (més o menys) de la demanda, i tot això no acaba a aquí, no tots els homes els i agraden les feines "d'ures" això fa que encara baixi més la demanda, mentre que en el treball de la dona hi ha més demanda en els dels homes no hi ha tanta.
Jinchai Zhou ha dit…
jo crec que aquest article té força raó, tot i que algunes feines són més fàcils per una dona, no trobo just que rebin un salari més baix que els homes, perquè com que la feina és fàcil es fa més ràpid i segurament, les dones fan més feina que els homes en aquestes feines, per això crec que una dóna hauria de rebre, com a mínim, el mateix salari que els homes
Jo crec que, com diu en el text: "El salari és una compensació per una habilitat i per un esforç...", si un home i una dona tenen la mateixa habilitat, treballen el mateix temps i dediquen el mateix esforç, haurien de rebre el mateix salari, i no perquè un home sigui home ha de rebre un salari més alt que una dona.
La meva opinio es semblant a les altres. Jo crec que les persones han de ser tractades amb igualtat, i no perque sigin dones, han de rebre menys diners. Per exemple, una dona que treballa mes que un home, en teoria hauria de rebre mes la dona. Dons no es aixi, el home, per fet de ser home, rep mes.
Judit Palà Gacía ha dit…
La me va opinió s'assembla força a la dels altres.
És cert, que tal com diu el text, la dona s'ha incorporat tardament al món laboral, peró aixó no vol dir que siguem inferiors a els homes. Les dones podem i ens mereixem tenir el mateix salari que els homes, NO es just, que pel sol fet de ser dona, el salari haigui de ser més baix.
Si tal com diu el text el salari és la quantificació que se suposa que valem, llavors, que representa : Que els homes vales més que les dones ?
Per tant jo crec que els salaris haurien de ser iguals !
Adrián González Regaña ha dit…
Yo penso com el altres la feina del homes y de la dones poden fer-les tots dos pero que el salari sigui mes elevat a el homes no te perque ser aixi tots som igual la mayoria de les dones fan les feines de la casa y traballan al mateix cop,els homes fan un treball pero gairabe ningun homa fa la feina de casa.
ivan gomez rodriguez ha dit…
bueno manel porke son deberes i pones nota k sino xd

bueno yo creo k lo del texto no significa nada porke si yo kiero trabajar de paleta o de camionero
no me va a benir nadie i decir no tu denfermero yo are lo k kiero lo k parezca megor para mi

bueno esto lo e escrtio en masculino pero tambien en femenino
Queralt Torres Cuenca ha dit…
Jo crec que les dones tindrien de tindre els mateixos drets que les dones,no com es veu ara que les dones només estan pels seus fills i fer les feines de casa si no que tothom tindria de tenir les mateixes oportunitats
Aida Sanchis ha dit…
yo penso com els altres : Que els homs rebin mes diners que les dones no es just peque els homes no fan les feines de la casa i hi han vegades Que trballen mes le dones i menys el homes i els i dones ms diners als Homes Que a les dones yo crec qu els i aurien de donar el mateix a tots dos
Núria Lineros Herrerias ha dit…
Jo crec, que com ha dit el text la dona s'ha incorporat més tard al món laboral, però això no significa que l'hagin de pagar menys, es clar, que hi han feines més fàcils pels homes o feines més fàcils per a les dondes, però si fas la feina bé y com s'ha de fer, no es just pagar més a un home que a una dona pel simple fet de ser dona.
Anònim ha dit…
aina lopez
jo penso igual que els meus companys, crec que el salari per una dona a de ser igual que per un home sino es dicriminació.
Anònim ha dit…
Irina Penadés Llort

Jo sicerament penso igual que els companys de classe, desde fa molts anys que sempre les dones han sigut inferiors als homes amb molts aspectes. En la feina es un perque moltes vegades si ets dona ia no pots fer una feina que segons diuen es per els homes i ia està, i crec que per res del mon es just que els i pagin mes als homes per el simple fet de que son homes, i avegades les que fan mes feina en definitiva son les dones perque ames ames de treballar també fan la feina de casa i moltes vegades s'ocupen elles dels fills. Però ara mica en mica per sort que les dones estm cumensant a tenir mes drets com a de ser!

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"