La disputa entre Voltaire i Rousseau.



Rousseau



Tot s'oposa als dos escriptors, començant pel seu naixement. El primer, de nom real Jean-Marie Arouet, va néixer l'any 1694 en el si d'una família burgesa i després va rebre una bona educació abans de demostrar-se en els cercles llibertins i anticlericals de l'època de la Regència. Poeta d'èxit, la seva impertinència li va valdre l'exili a Anglaterra i el descobriment de les pràctiques democràtiques d'aquest país. De tornada a França, va tornar a l'èxit amb les seves Cartes angleses. Àvid d'honors, freqüentà la Cort de Versalles, esdevingué l'historiògraf del rei Lluís XV i entrà a l'Acadèmia francesa en 1746. Voltaire es relaciona amb el rei Federic II de Prússia, un "dèspota il·lustrat". Així s'anomenaven al segle XVIII els sobirans absoluts que s'enorgulleixen de la filosofia i la filantropia. Implacable contra els seus rivals, Voltaire atrau la bona voluntat de la burgesia intel·lectual reservant la majoria dels seus cops a l'Església catòlica. Així s'erigeix en el màxim crític de la intolerància quan es tracta dels cercles clericals (el cas Calas).

"El rei Voltaire" (com se l'anomenen) va establir una relació a la dècada de 1740 amb Jean-Jacques Rousseau, 18 anys més jove que ell. Nascut a la modesta família d'un rellotger de Ginebra, de fe protestant, Jean-Jacques va tenir una joventut errant abans de ser acollit per una burgesa de la regió de Chambéry, la senyora de Warens. Atret per la música i l'escriptura d'òperes, s'instal·là a París on es va fer amistat amb els autors de l'Encyclopédie sense deixar d'estirar el diable per la cua. La seva autèntica vocació de pensador es va revelar tard, als 38 anys, l'any 1750, amb la publicació del Discurs de les ciències i les arts. En una dotzena d'anys, esbossaria el sistema de pensament que li valdria la immortalitat. A aquest primer text van seguir, especialment, el Discurs sobre l'origen i els fonaments de la desigualtat entre els homes (1755) i El contracte social (1762). Un somiador solitari amb una sensibilitat elevada, Jean-Jacques ens assegura que l'home era bo en l'estat de naturalesa i estava corromput per la civilització i la vida en societat. Veu en el naixement dels drets de propietat la font de tots els mals. Com a pal·liatiu d'aquesta decadència moral, defensa la democràcia i la igualtat de tots davant la llei, gràcies a un contracte social posat sota l'egida del “poble sobirà”. Voltaire menysprea la manera com el seu germà petit denuncia en el Discurs sobre les ciències i les arts el refinament aristocràtic que ell mateix estima tant. Amic dels rics, dels privilegiats i del sobirà, tampoc li agrada la denúncia radical de Rousseau de les desigualtats socials. El conflicte anirà creixent amb cartes incendiàries fins que Voltaire retregui a Rousseau haver abandonat els cinc fills que hauria tingut amb Thérèse Levasseur. Ferit i cada cop més aïllat, Jean-Jacques s'explicarà escrivint les Confessions.

Tots dos van morir l'any 1778, amb dos mesos de diferència, els dos escriptors van continuar la seva disputa més enllà de la mort, al Panteó on les seves restes es van enfrontar per l'eternitat. L'oposició ideològica i personal entre els dos pensadors va arribar al seu punt àlgid l'any 1755 arran de la publicació per part de Rousseau del seu Discurs sobre l'origen i els fonaments de la desigualtat entre els homes.

Voltaire, escriptor càustic i brillant conversador, símbol del refinament aristocràtic de l'Antic Règim; fa compatibles les desigualtats socials i l'absolutisme monàrquic quan aquest respecta els “filòsofs” com ell; vagament deista i violentament anticlerical, no deixa de denunciar la intolerància quan és comesa pels catòlics; es mostra especialment violent i injust amb els seus oponents com Rousseau i Fréron,

Jean-Jacques Rousseau, ment turmentada, sensible a la misèria del poble i a les injustícies socials; està torturat per la bretxa entre la seva aspiració a la veritat i la seva dificultat per viure en societat dels homes, que el fa una mica paranoic; formula un missatge polític que tindrà una gran influència en les generacions següents, a saber: l'home és naturalment bo i ha estat corromput per la vida en societat i l'establiment dels drets de propietat; Per posar remei a aquesta corrupció, és important establir la democràcia.

Camille VignolleRousseau et Voltaire. Deux génies que tout oppose, herodote.net 30/03/2022


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"