La Doctrina del Shock
El llibre de Naomi Klein, The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism , presenta un argument convincent i controvertit sobre com sovint s'apliquen les polítiques de lliure mercat després de grans xocs socials. Aquests xocs poden ser qualsevol cosa, des de desastres naturals i crisis econòmiques fins a guerres i atacs terroristes. Klein argumenta que aquests moments de desorientació i vulnerabilitat generalitzada són aprofitats per les corporacions i els governs per impulsar polítiques que, d'altra manera, tindrien una forta resistència.
Essencialment, el "xoc" crea una pissarra en blanc, un període d'intensa incertesa i por. Aquest estat d'emergència debilita la resistència col·lectiva, permetent la ràpida implementació d'una reestructuració econòmica radical. Aquestes polítiques solen incloure privatització, desregulació i retallades a la despesa social, els principis bàsics del neoliberalisme.
Klein identifica diversos mecanismes clau pels quals opera aquest "capitalisme de desastres". Un element crucial és la "teràpia de xoc", un terme utilitzat originalment per descriure els ajustos macroeconòmics bruscos defensats per economistes com Milton Friedman. Això implica una liberalització sobtada i integral de l'economia, sovint imposada sense la consulta ni la preparació adequada.
El desastre en si proporciona tant l'oportunitat com la justificació d'aquestes polítiques. La necessitat d'ajuda i reconstrucció immediata permet als governs evitar els processos democràtics normals i implementar mesures que beneficien els poderosos interessos econòmics. Com argumenta Klein, no és només que el desastre sigui una oportunitat per a la reforma, sinó que aquestes "reformes" estan dissenyades específicament per remodelar les societats d'acord amb una ideologia de lliure mercat.
Philosopheasy, War Disaster Profijt: Understanding the Shock Doctrine, philosopheasy.com 24/04/2025
Comentaris