Les dificultats del l´aplicació de la regla d´or.

Atès que l´anomenada regla d´or és sens dubte el candidat més obvi per a una ètica global, crec que val la pena explicar breument perquè no resulta molt efectiu. Com hem vist, aquesta regla té dues molt esmentades versions que no són equivalents. A vegades, en la més modesta versió negativa, ens urgeix a no fer als altres el que no voldríem que ens fessin; altres vegades, en el més exigent to positiu, ens ordena que fem als altres el que voldríem que ens fessin a nosaltres. Això no obstant, de qualsevol de les dues maneres expressa una idea atractiva: quan fem coses als altres, imaginem com es veu el món des del seu costat. (...)
Segons algunes descripcions, la persona a qui li hem fet el que nosaltres considerem el bé pot alegrar-se d´aquest acte; segons altres, pot no alegrar-se. Suposem que som un metge que contempla la possibilitat de salvar la vida d´una Testimoni de Jehovà mitjançant una transfusió de sang. El que volem fer és el següent: salvar-li la vida. això, és clar, és exactament el que ens agradaria que ens fessin a nosaltres si estiguéssim en la mateixa situació mèdica que aquesta pacient. També, podríem suposar, és el que ella vol que li fessin. (...) Per desgràcia, no és això el que vol la pacient. (...) El primer problema que es presenta en la pràctica quan s´aplica la regla d´or -en qualsevol de les seves versions- és que, per aplicar-la, a més de saber per què faig alguna cosa als altres -a més de conèixer la descripció de l´acte que m´importa-, he de saber com repercutirà aquest acte en els altres. (...)
La idea que subjau a la regla d´or és que hauríem de prendre seriosament els interessos dels altres, que hauríem de tenir-los en compte. Ens insta a conèixer la situació per posar-nos en el seu lloc. Aquest objectius els cosmopolites els ratifiquem. L´únic inconvenient és que no podem afirmar que segui fàcil recórrer aquest camí.

Kwuame Anthony Appiah, Cosmopolitismo. La ética en un mundo de extraños, Katz, Buenos Aires 2007
http://www.slideshare.net/mvillarpujol/la-regla-d-r-i-el-respecte

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Què és el conatus de Spinoza?