Naturalesa humana, canvis sistèmics i col.lapse.


… els canvis sistèmics arriben sempre per pròpia evolució. Sempre poso el mateix exemple: l´esclavisme no el va fer ningú, no es va llevar un grup un dia al matí i va decidir crear-lo; el mateix va passar amb el feudalisme. El capitalisme tampoc. L´únic sistema que realment ha estat pensat és el socialisme, és l´únic que ha estat analitzat políticament, filosòficament i econòmicament.
(Tanmateix) ha fracassat com a sistema perquè els homínids tenim un temperament i una informació lligats a un cervell, i és molt difícil fer un salt que no estigui associat a la pròpia evolució. Ens resulten més fàcils els sistemes animals, com ara el capitalisme, basats en la diferència i l´explotació, que no sistemes més organitzats, regulats, estructurats, pensats i decidits per l´organització humana i no per les lleis de la natura.
... aquesta crisi que tenim ara és també sistèmica: el capitalisme és un sistema exhaurit; els seus mecanismes de funcionament no solucionen els problemes. Però no sols és una crisi sistèmica, crec que estem davant d´una crisi d´espècie: la revolució científicotècnica no sols ha qüestionat un sistema prehistòric com el capitalisme, sinó que, a més, ha canviat absolutament el concepte que tenim de nosaltres mateixos. Al segle XXI es produirà una crisi que no s´ha produït mai abans, cíclica, sistèmica i d´espècie, i això provocarà un gran col•lapse de l´espècie. Un col•lapse que no crec que ens porti a l´extinció.

Eudald Carbonell, Entrevista a Eudald Carbonell: "Serem humans quan canviem els valors per la consciència", per Lídia Fernández Torrell, Revista de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, juliol 2009, nº 131

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.