Què significa que una cosa existeix? (Markus Gabriel).

Resultat d'imatges de una cosa que existe

Per entendre per què no existeix el món, primer cal entendre el que significa exactament que alguna cosa existeixi. Només existeix alguna cosa si apareix en el món. On podria existir alguna cosa, sinó en el món, si per món entenem la totalitat, l’àmbit on succeeix to el que efectivament succeeix. Ara bé, resulta que el propi món no apareix ni succeeix en el món. Jo, si més no, mai no l’he vist, sentit o assaborit. I fins i tot si pensem en el món, el món sobre el que pensem és per descomptat diferent del món en el que pensem. Ja que mentre jo penso sobre el món, això és un petit esdeveniment en el món, el meu petit pensament sobre el món. Al costat a aquest hi ha una infinitat d’altres objectes i situacions: xàfecs, dolors de queixals i la Generalitat de Catalunya.

Així que quan pensem sobre el món, el que captem és quelcom diferent a el que voldríem captar. Mai no comprendrem el tot. En principi, és massa gran per a qualsevol pensament. Però això no és un simple defecte de la nostra capacitat de coneixement i no depèn només del fet que el món sigui infinit (l’infinit sí que el podem captar, si més no parcialment, per exemple en la forma de càlcul infinitesimal o en la teoria de conjunts). El món no pot existir, en principi, perquè no apareix en el món.

D’una banda sostinc, doncs, que existeix quelcom menys del que s’esperava, perquè el món no existeix. No existeix i no pot existir. (...) De fet, estic en contra de qualsevol cosmovisió o concepció del món, perquè no és possible fer-se cap imatge del món, ja que no existeix. 

Markus GabrielPor qué el mundo no existe, Ediciones de Pasado y Presente, Barcelona, cuarta edición: julio de 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).