El món no existeix (Markus Gabriel).

Resultat d'imatges de el roto lo que existe
El Roto

L’univers existeix, és un fet. No vaig a pretendre que no existeixin les galàxies o els forats negres; el que dic és que l’univers no és el tot. En realitat , és un àmbit bastant rústic o limitat, segons es miri.

Sota el concepte UNIVERS s’entén el domini o àrea objectual, experimentalment explorable, de les ciències naturals. Però el món és significativament més gran que l’univers. A ell pertanyen també els estats, somnis, oportunitats no realitzades, obres d’art i en particular els nostres pensaments sobre el món. També hi ha molts objectes intangibles. Mentre vostè recorre mentalment els pensaments sobre el món que li presento, no s’eleva als cels, per dir-ho així, per contemplar des de fora del món. Els nostres pensaments sobre el món romanen en ell, en formen part, perquè malauradament no és tan fàcil escapar de tot aquest embolic mitjançant la reflexió pura.

Però si els estats, els somnis, possibilitats no realitzades, obres d’art i especialment els nostres pensaments sobre el món pertanyen al món, aquest no pot ser idèntic al domini objectual de les ciències naturals. (...) El món seria doncs el domini en què existeixen no només totes les coses i tots els fets que passen sense nosaltres, sinó també totes les coses i tots els fets que només existeixen gràcies a nosaltres, ja que al capdavall ha de ser l’àmbit que ho inclou tot: la vida, l’univers i tota la resta.

Però és justament això que tot ho abasta, el món, allò que no existeix i no pot tan sols ni existir.

Markus GabrielPor qué el mundo no existe, Ediciones de Pasado y Presente, Barcelona, cuarta edición: julio de 2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).