"No són bons temps per a la filosofia" (Victoria Camps).

Resultat d'imatges de Victoria Camps
Victoria Camps

Jo diria que els temps actuals no afavoreixen en absolut les actituds filosòfiques. Són massa accelerats. Les societats són poc homogènies i necessiten certes seguretats. Tendim a agrair les seguretats i les conviccions fortes. Per tant, no és temps de dubtes, és un temps en què és més fàcil vendre la seguretat que la incertesa.

La persona insatisfeta dubta més, però crec que una actitud insatisfeta és més lúcida que una complaent. És l'única que ens pot ajudar a avançar i a progressar en el sentit més ple de la paraula. Al coneixement s'arriba mitjançant l'assaig i l'error. Els éssers humans som molt limitats a l'hora de conèixer i per tant no tenim més remei que ser conscients que coneixem les coses a mitges i que ens equivoquem força sovint. Cal, doncs, rectificar, avaluar el que creiem que coneixem, contrastar-lo i corregir-lo si ens hem equivocat. És l'única manera d'avançar. L'actitud no filosòfica no té em compte les mancances humanes, els seus errors, que són molts. 

El que manté viu i despert el coneixement és l'actitud filosòfica, és a dir, la capacitat de dubtar, de no donar per definitiva cap resposta. L'actitud del savi és el dubte, l'actitud de la certesa és més pròpia de l'ignorant.

Marta Robles, resum de l'entrevista amb la Victoria Camps, "La actitud del sabio es la actitud de la duda", La razón 09/07/2016

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).