Per prendre decisions no cal lliure albir.






"Segons les lleis de la naturalesa actualment establertes, el futur està determinat pel passat, excepte per esdeveniments quàntics ocasionals sobre els quals no podem influir. Que això signifiqui que el lliure arbitri no existeix depèn de la teva definició de lliure arbitri."

"Les lleis de la naturalesa actualment establertes són deterministes amb un element aleatori procedent de la mecànica quàntica. Això significa que el futur està fixat, excepte per esdeveniments quàntics ocasionals en què no podem influir. La teoria del caos no canvia res sobre això. Les lleis caòtiques segueixen sent deterministes; només que són difícils de predir, perquè el que passa depèn molt sensiblement de les condicions inicials (aleteigs de papallona i tot això).

Així doncs, la nostra vida no és, en paraules de Jorge Luis Borges, un "jardí de senders que es bifurquen" on cada sender correspon a un futur possible i depèn de nosaltres quin sender es converteix en realitat . Les lleis de la naturalesa no funcionen així. En la majoria dels casos, només hi ha un camí, perquè els efectes quàntics poques vegades es manifesten macroscòpicament. El que fas avui deriva de l'estat de l'univers ahir, que deriva de l'estat de l'univers dimecres passat, i així successivament, fins a arribar al Big Bang.

"Però de vegades els successos quàntics aleatoris marquen una gran diferència a les nostres vides. Recordes a la investigadora que podia tenir un accident de trànsit depenent d'on aparegués una partícula a la pantalla? Els camins es bifurquen de tant en tant, però no tenim res a dir sobre això. Els successos quàntics són fonamentalment aleatoris i no estan influïts per res, i menys pels nostres pensaments”.

"Personalment, em limitaria a dir que això significa que el lliure albir no existeix i donaria el cas per tancat. M'animo a això perquè el lliure albir en si és una idea inconsistent, com molta gent més sàvia que jo ha assenyalat abans. Per a que la teva voluntat sigui lliure, no hauria de ser causada per res més. Però si no va ser causada per res -si és una "causa no causada", com va dir Friedrich Nietzsche- llavors no va ser causada per tu, independentment del que vulguis dir amb tu. Com ho va resumir Nietzsche, és "la millor autocontradicció que s'ha concebut fins ara".

"Així és com penso en el que està passant: els nostres cervells fan càlculs a partir de dades d'entrada, seguint equacions que actuen sobre un estat inicial. Si aquests càlculs són algorítmics és una qüestió oberta que abordarem més endavant, però no hi ha cap suc. màgic en el nostre neocòrtex que ens situï per sobre de les lleis de la naturalesa. les lleis de la naturalesa. El meu telèfon pren decisions cada vegada que calcula quines notificacions posar a la pantalla de bloqueig; és clar que prendre decisions no requereix lliure albir”

"Si el lliure arbitri no té sentit, per què, aleshores, moltes persones creuen que descriu com fan les seves avaluacions? Perquè no coneixem el resultat del nostre pensament abans d'acabar; altrament, no hauríem de pensar. Com va dir Ludwig Wittgenstein : "La llibertat de la voluntat consisteix que les accions futures no es poden conèixer ara".

Sabine Hossenfelder, Existencial Physics. A Scientistt's Guide to Life's Biggest Questions

https://twitter.com/pitiklinov

Pablo Malo, 20/05/2024

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).