Per què creix l'extrema dreta?




Tot això no està causat pel decaïment de l'ordre liberal de les darreres dècades: ha estat produït per ell. És la conseqüència de l'aplicació de les idees d'aquelles elits liberals que avui senten sobre les espatlles el pes de la malenconia.

Amb les seves accions van destruir l'economia de les classes mitjanes occidentals i van empobrir les treballadores, es van endur les indústries a Àsia, van tancar moltes empreses per la via de les fusions i les adquisicions i van generar una inseguretat vital elevada amb els alts preus dels béns essencials.

Aquell món obert, que va portar guerres successives com les de l'Afganistan, l'Iraq i Síria, no va fer el món més segur, sinó que va contribuir a l'enorme desajust on viu l'Orient Mitjà, i amb ell, el món sencer.

Va ser el seu impuls deslocalitzador, que tornaria l'economia més eficient i els preus més barats, el que va proporcionar a la Xina les indústries, el capital, la tecnologia i el saber fer necessari perquè avui Pequín sigui una gran potència els vincles amb Europa i els EUA dels quals siguin molt difícils de deslligar.

Aquesta visió va generar un desastre productiu a Europa i als EUA, de manera que quan han calgut béns essencials, no en teníem perquè es fabricaven molt lluny, com va passar a la pandèmia. Ni tan sols poden enviar a Ucraïna l'armament i les municions precises perquè la producció a Occident no permet cobrir la demanda.

Per si no n'hi hagués prou, els preus barats s'han convertit en una inflació elevada: la concentració empresarial va crear oligopolis i la productiva va fer que les fàbriques se situessin en molt pocs i llunyans llocs, cosa que ha provocat que, en moments com aquest, els preus augmentin. Fa gairebé tendresa escoltar el Biden dels 90 que es burlava quan els russos amenaçaven de girar cap a la Xina si Occident els pressionava en excés: ara ja tenen la Xina i Rússia anant de la mà, això que Kissinger va aconseguir evitar, i amb l'Iran dins de el mateix cotxe.

Han creat una economia notablement desigual que es basa en productes financers ficticis i que està sostinguda pels deutes, en comptes d'impulsar el creixement; és rendista, no productiva. Per si no n'hi hagués prou, la guerra de Gaza ha donat la punta a l'ordre basat en regles i els EUA són acusats d'hipocresia cada vegada que ho esmenten.

De manera que hi ha pocs aspectes on les idees de l'època daurada no hagin estat un desastre. El cost ho estem pagant ara i sigui més gran en els propers anys.

En aquest context, les nostres elits es pregunten perquè creix l'extrema dreta. La pregunta real és perquè no ha escombrat ja a tot Europa amb aquest historial d'objectius assolits. Ha guanyat unes eleccions un senyor amb una serra mecànica, potser és el moment de reflexionar de debò.

Esteban Hernandez
20/05/2024

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).