Exercici classe de Psicologia 1r de Batxillerat (El jo i la consciència)






Com declararies a aquesta persona si fossis un jutge o jutgessa, culpable o innocent? Justifiqueu les vostres raons a partir de la lectura del text anterior.


Narració del cas:

Una dona adulta es tractada de depressió pel seu psiquiatra. Per tal de millorar la seva situació, el psiquiatra li recepta un medicament. Li adverteix que l’ús d’aquest medicament pot provocar efectes secundaris, entre ells, somnambulisme.

Una nit, el seu marit torna a casa i la veu caminant pel passadís, se li apropa, li pregunta què li passa, mentre ella es gira i de sobte li clava dues ganivetades, una al coll, l’altra al ventre. Les dues ganivetades són mortals. La dona va cap al llit i es posa a dormir tranquil·lament. Al dia següent la dona es desperta com si res no hagués passat, trobant-se al marit mort envoltat de sang, amb un ganivet clavat al ventre. Truca a la policia. Quan arriba la policia declara que no se’n recorda de res del que va passar per la nit. La policia descobreix les seves empremtes dactilars en el mànec del ganivet. Tots els indicis recollits per la policia apunten que va ser ella la que va causar la mort del seu marit.

Cas inspirat en la pel·lícula Efectes secundaris (2013)

Psiquiatra, en el judici - El que ens fa humans, el que ens diferencia dels insectes, és que tenim consciència. Som conscients del que pensem i del que fem. Si tinc gana, tinc consciència d’això. Vaig a la nevera i em faig un entrepà.

Advocada - Està afirmant que per a tenir intenció, ¿cal ser conscients?

Psiquiatra -La consciència proporciona un context, un sentit a les accions. Si això no existeix, funcionem com a insectes, responem instintivament sense pensar en el que signifiquen les accions. La consciència és el que dona sentit a l’acció. ¿Existeix mentre dormim? No. Llavors, sense consciència, ¿com demostrem la intenció? No és possible.




minut 50.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).