La necessitat dels deures


Tenir drets no abasta completament el significat de ciutadà, a més el ciutadà ha de complir amb uns deures. La capacitat de fer o de gaudir d´una persona podria ser un impediment per a una altra amb la mateixa capacitat de fer o gaudir. Els deures neixen de la mateixa font que els nostres drets. Perquè tothom pugui exercir els seus drets, tothom ha de conèixer quines són les limitacions i les restriccions de les seves accions. La llibertat d´un no pot ser la causa de l´opressió d´un altre. Per tant, el nostre deure és respectar el dret a la llibertat de l´altre. Els éssers humans no som éssers solitaris i la naturalesa no és tan generosa com per satisfer tot allò que ambicionem. Allò que una persona vol acostuma a coincidir amb allò que altres persones volen. Per tant, si no existissin obligacions que regulin i controlin els nostres desitjos, el més normal és que els més forts o els escollits per la cega fortuna serien els que només gaudirien d´una existència plena.
Els deures són l´altra cara de la moneda dels drets. És més fàcil reivindicar els nostres drets que complir amb els nostres deures. Sense deures no seria possible posar en pràctica els nostres drets. Allò que és meu és meu perquè els altres respecten la meva propietat. Com diu José Antonio Marina “els deures no són més que el deute que hem de pagar pel benefici rebut”.
Per als éssers humans viure és conviure, viure en companyia d´éssers de la mateixa espècie. Som éssers socials, però a diferència d´altres éssers socials com les formigues o les abelles no som automàticament socials, hem d´aprendre a conviure. Formigues o abelles estan programats per la seva herència genètica a comportar-se d´una manera específica, la qual cosa els evita molts problemes: cadascú sap en cada moment el que ha de fer. En canvi, entre els membres de l´espècie humana els comportaments que són bàsics per a conviure no acostumen a manifestar-se de forma espontània. La vida en les comunitats humanes genera conflictes i per això cal pactar unes normes que poden fer possible la convivència. La paraula civisme designa el conjunt de normes sense les quals seria impossible una vida humana en companyia.
En un món en què els contactes fossin esporàdics, és a dir, limitats estrictament als relacionats amb la reproducció i a la defensa del territori, aquests conceptes: ciutadà, dret i deure serien superflus. Un individu solitari no necessita drets que altres han de respectar ni obligacions que limitin les seves accions sobre els altres.

Bibliografia:
José Antonio Marina
, Ética para náufragos, Anagrama, Barna 1995

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

Darwin i el seu descobriment de la teoria de l'evolució.