Els colors que veuen els animals.









Els colors que veiem els humans formen el que es coneix com a espectre visible —la porció de les ones electromagnètiques que podem veure—. Ara bé, quins colors hi ha més enllà i com els perceben altres animals? Podem començar amb la llum ultraviolada, per exemple, que ocupa el rang espectral de longituds d'ona lleugerament més curtes que les visibles pels humans.

Alguna vegada us heu parat a pensar que la bellesa i els colors de les flors no estan fets per agradar als vostres ulls? El seu propòsit és, senzillament, atraure els pol·linitzadors (abelles, papallones, vespes, mosques, etc.). Per tant, les flors satisfan el sentit de la vista d’aquests insectes. Moltes flors acumulen pigments ultraviolats als pètals, que formen patrons invisibles als nostres ulls, però que la majoria de pol·linitzadors poden veure. Els pigments que reflecteixen els rajos ultraviolats es troben principalment a les puntes dels pètals, i els que els absorbeixen, a la base. Aquesta disposició crea un patró d'"ull de bou" que serveix de pista d'aterratge per dirigir els pol·linitzadors al centre de la flor, on hi ha el nèctar i el pol·len.

Les funcions de la llum ultraviolada són múltiples, des de guiar el comportament de navegació i orientació fins a detectar aliments i depredadors potencials i facilitar tasques tan importants com la selecció de parella i la comunicació entre individus de la mateixa espècie. Els ulls de molts ocells, peixos i rèptils tenen cèl·lules sensibles als rajos ultraviolats. Fins i tot hi ha mamífers, com alguns rosegadors i ratpenats, que poden veure la llum ultraviolada força bé. Les serps que cacen durant el dia tenen lents que bloquegen les longituds d'ona dels rajos ultraviolats, però les que cacen de nit en tenen que les transmeten. Els pigments ultraviolats es basen en les anomenades opsines, la mateixa família de proteïnes que s'utilitzen per detectar la radiació als receptors de llum convencionals. Això vol dir que l'origen de la visió ultraviolada és tan antic com el de la llum visible.

A l'altra banda de l'espectre visible hi ha la llum infraroja. Es tracta d’un tipus d’energia radiant invisible als ulls humans, però que podem sentir com a calor. Quins tipus d'animals poden veure la calor? Sobretot depredadors o paràsits que necessiten una detecció ràpida de les seves preses o hostes, com ara mosquits, ratpenats, serps, xinxes o escarabats.

La nostra comprensió actual de la visió fora de l'espectre visible es restringeix gairebé completament a dos grups d'animals: artròpodes com els aràcnids, els insectes o els crustacis, i vertebrats com els mamífers, els ocells o els rèptils. Quines sorpreses ens ofereix la visió de la gran quantitat de grups animals que encara es desconeix? Segur que més d'una.

Rosa Fernández, Visió animal: per què la vida no és sempre de color de rosa, ara 05/11/2022

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"