La vida secreta del cervell.
La consciència és com un diminut polissó en un transatlàntic, que porta els llorers del viatge sense reconèixer la immensa obra d'enginyeria que hi ha sota.

La ment conscient no es troba en el centre de l'acció del cervell, sinó més aviat en una vora llunyana, i no sent més que murmuris de la seva activitat.

Els cervells es dediquen a reunir informació i a guiar el nostre comportament de manera adequada. Tant és que la consciència participi o no en la presa de decisions. I gairebé mai participa. Si parlem d'ulls dilatats, gelosia, atracció, afició als menjars greixos, una gran idea que vam tenir la setmana passada, la consciència és la que menys pinta en les operacions del cervell. Els nostres cervells van gairebé sempre en pilot automàtic, i la ment conscient té molt poc accés a la gegantesca i misteriosa fàbrica que funciona sota. 

Tal com ho va expressar Carl Jung: «En cada un de nosaltres hi ha un altre a qui no coneixem.» Tal com ho va expressar Pink Floyd: «Hi ha algú al meu cap, però no sóc jo.»

David Eagleman, Incógnito. La vida secreta del cerebro, Anagrama, Barna 2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"

The End.