El veritable egoista.
En general la paraula «egoisme» acostuma a tenir molt mala premsa: s'anomena «egoista » a qui només pensa en si mateix i no es preocupa pels altres , fins al punt de fastiguejar-los tranquil·lament si amb això obté algun benefici.

D'acord, però ¿són tan egoistes com sembla aquests anomenats «egoistes»? Qui és el veritable egoista? És a dir: qui pot ser egoista sense ser imbècil? La resposta em sembla òbvia: el que vol el millor per a si mateix. I què és el millor?

Cal ser imbècil, moralment imbècil, per suposar que és millor viure envoltat de pànic i crueltat que entre amor i agraïment!

Si hagués pensat de debò en ell mateix de debò (...) s'hauria adonat que els humans necessitem, per viure bé, ens cal una cosa que només els altres humans poden donar-nos si ens ho guanyem, però que és impossible de robar per la força o els enganys .

Només hauríem d'anomenar egoista conseqüent al que sap de veritat el que li convé per viure bé i s'esforça per aconseguir-ho. El que es farta de tot el que li fan mal(... ) en el fons voldria ser egoista però no en sap  Pertany al gremi dels imbècils ... Perquè el pobret (...) creu que s'estima a si mateix però es fixa tan poc en el que de debò li convé que acaba portant-se com si fos el seu pitjor enemic.

Fernando Savater, Ética para Amador, Ariel, Barna 1991

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).