Patriotisme futbolístic.

 
"El que no guanyen en el terreny esportiu, ho volen guanyar així", ha dit el ministre Arias Cañete -què té a veure el futbol amb l'agricultura, a banda del camp d'herba?- en resposta a les denúncies de la Comissió Europea sobre irregularitats en el futbol espanyol. Abans el ministre Margallo ja havia assegurat que la seva obligació era "defensar el futbol perquè forma part de la marca Espanya". És a dir, tant li fa que els clubs espanyols hagin comès irregularitats o no. El patriotisme futbolístic és una malaltia molt estesa. I, en aquest sentit, Catalunya és una terra que hi està abonada: cada cop que algú assenyala el Barça es desplega el discurs de la conspiració i dels enemics (en el meu cas, els pericos som molt donats a veure fantasmes i persecucions; tot a petita escala, que encara és més trist).

Podríem dir que el futbol és així. Que els seus directius, conscients que els governs necessiten aquest espectacle per entretenir el personal, sempre s'han mogut en territoris d'excepció. Fins que Europa va començar a posar-hi ordre, el futbol pretenia viure el marge de la legislació comuna. En el fantàstic món del futbol els valors civils es capgiren. No fa gaires setmanes, Messi va ser cridat a declarar per frau fiscal. A la porta del jutjat hi havia gent aplaudint-lo. Coses del futbol. 

És greu que membres d'un govern, com a resposta a unes denúncies d'instàncies autoritzades, s'apuntin al nacionalfutbolisme, en lloc de complir amb la seva obligació d'aclarir si hi ha hagut irregularitats o no i obrar en conseqüència. La marca Espanya ha volgut vendre una mercaderia amb més embolcall que contingut i no para de fer el ridícul. Cal defensar els clubs perquè són nostres, diuen. La marca d'un país la dóna la solvència i la responsabilitat en la direcció de les institucions, no el victimisme patriòtic. Curiós govern, l'espanyol: tan rigorós de vegades en l'exigència del compliment de la llei, i tan lleuger a l'hora de fer que la respectin els amics, el futbol i altres venedors de fum patriòtic.

Josep Ramoneda, Nacionalfutbolisme, Ara, 22/12/2013

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

La ciència del mal (Simon Baron-Cohen).