La màgia a la Gleva.


 



El dimarts dia 15 a les 19 hores la màgia va aparèixer en l’escenari del teatre de la Gleva. El Mag FerBuc ens va fer gaudir i va posar a prova la nostra limitada atenció amb els seus trucs de màgia. Amb aquest espectacle acabem un curs especial, el 2020-2021, marcat per la pandèmia i el confinament.

Per què els Filòsofs de la Gleva s’han atrevit a convidar un mag? No sembla que màgia i filosofia representen pols diferents i que intentar ajuntar-los és pretendre materialitzar una paradoxa? Una busca l’engany, l’altra, aparentment, la veritat?

En 1943, Alexendre Koyré afirmava: “l’home modern es banya amb la mentida, respira mentida, està sotmès a la mentida en tos els instants de la seva vida.” Una descripció força familiar per als temps que corren, on domina la postveritat i fins i tot un corrent filosòfic, els “negadors”, considera que la veritat es pot considerar una qüestió prescindible. 

Si la veritat s’ha convertit en un tema quasi inabordable per a la mateixa filosofia, si més no podem demanar als mags que ens revelin alguns del mecanismes que utilitzen per enganyar el cervell. Fins i tot, podríem reivindicar la màgia com la base d’un canvi de paradigma pedagògic, de l’origen de la construcció d’un nou marc competencial que tant agrada als pedagogs contemporanis. Ja que no podem conèixer la veritat, que l’escola ensenyi la manera de no ser enganyats. Però això no sé si interessa a la comunitat pedagògica que revelin els seus secrets per enlluernar al poder polític.



Bon estiu 

Tornarem al setembre.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"