CSI Las Vegas: la ciència contra la post-veritat.







CSI: Vegas 2021, és una seqüela de la sèrie CSI: Las Vegas 2000. Es pot seguir al Canal Fox (aviat s'estrenarà a Telecinco).

 

Gil Grissom i Sara Sidle tornen a Las Vegas per ajudar al Laboratori de Criminalística per fer front a una demanda col·lectiva presentada per un bufet d’advocats on es denuncia una manipulació massiva de proves realitzades pel tècnic de laboratori David Hodges. Si la demanda té èxit suposaria la revisió de més de mils casos, l’enfonsament del sistema judicial de l’Estat de Nevada i la sortida immediata de presó dels condemnats afectats.

 

La novetat d’aquesta sèrie respecte a l’anterior és que en aquesta en cada episodi no només s’ha de resoldre un cas criminal sinó que a més, de forma paral·lela, hi ha una trama que lliga a tots els deu capítols de la temporada en la que Grissom i Sara intenten salvar la reputació del Laboratori i defensar, alhora, al seu excompany d’unes acusacions de frau.

 

1r episodi (Legado): El treball d’anys del Laboratori de Criminalística pot ser desacreditat si es demostra que un dels seus integrants, el tècnic de laboratori David Hodges, ha manipulat proves que han servit per condemnar a milers d’acusats d’assassinat.

 

2n episodi (Luna de miel en Las Vegas):

 

Declaració de principis de Grissom:

 

1.     Grissom li diu a Hodges: “Explica la veritat i confia en què les proves no la contradiguin”

2.     Grissom li diu a Sara, la seva companya i parella: “Només tinc dos companys d’equip: tu i el dubte”

3.     Grissom li diu a Hodges: “les creences s’han de desarrelar de la ciència. Si et perds en alta mar només t’orienten els punts fixos. El que saps és allò verdader, no és el que t’agradaria creure”

 

3r episodi (Bajo la piel): Anson Wix i Associats és el bufet que ha posat la demanda col·lectiva contra el Laboratori de Criminalística. Si la demanda triomfa uns 8000 reclusos poden sortir de la presó.

 

4t episodi (Carne Fresca): La cap del laboratori, Maxime Roby, li diu a una subordinada una frase atribuïda a Anaïs Nin: “No veiem les coses com són, veiem les coses com som”.

 

5è episodi (Que caigan las fichas): Maxime Roby expressa la seva preocupació: “Si David Hodges cau, el laboratori mai no tornarà a recuperar la seva reputació”.

 

6è episodi (Juego de espejos):

 

Grissom cita a Ovidi: “Quan una rosa mor, alguna espina queda encara”

 

En una altra escena l’equip investigador es pregunta: per què Anson Wix s’ha fet càrrec d’aquesta acusació? Cada judici per empresonament indegut, l’advocat s’emporta un 90% de comissió.

 

7è episodi (En la sangre):

 

Grissom visita a Ane Wix, la germana invàlida a la que Anson Wix cuida.

Ane Wix: Considera que el que deia David Hodges és una manifestació de supèrbia: “Seguim les proves. Les proves mai no menteixen”

 

Grissom: “No importa el que la gent cregui que és veritat, importa el que és veritat”

 

Ane Wix: “En quin món viu, senyor Grissom? Miri el món. La millor història guanya. És l’únic que importa”.

 

Més endavant Grissom confessa el seu escepticisme a Sara:

“El món s’ha tornat boig. La gent ja no creu ni en el que té davant”. “Els fets? Tot és qüestionable”. “Què diu la ciència empírica? El que diu són només opinions”.

 

8è episodi (Limpiatuberías):

 

Sara i Anson Wix es troben.

 

Anson Wix li diu a Sara: “El que més odio del CSI és la certesa amb la que parleu, aquesta presumpció que si mirem bé i sabent on buscar s’arriba a la veritat.” “La gent no és capaç de digerir els horrors d’aquest món, així que li doneu tot mastegat, molècula a molècula, però totes aquestes llums, raigs làser i compostos químics, no són coses que un jurat sigui capaç d’entendre. Només són efectes especials que aparenten certesa. I és la meva feina generar dubtes, així és com jo guanyo”.

 

9è episodi (Esperando entre bastidores): S’inicia el judici. Hodges desapareix.

 

10è episodi (Firmado, sellado y entregado): Hodges no ha desaparegut, ha estat segrestat per delinqüents a les ordres d’Ason Wix.

 

Ason Wix amb Hodges: “Tot el que faig no és per diners. Sempre he perdut per una petita prova. Aquest cop la millor història guanya”.

 

Ason Wix declara a la televisió: “La història de David Hodges ha de ser una lliçó per a tots nosaltres. Si mai no aixequem els nostres ulls del microscopi, en ocasions no veiem el panorama general”.

 

Ason Wix es troba amb Grissom que li demana una estilogràfica per acabar de fer uns mots encreuats. La paraula que Grissom ha trobat per acabar el joc és una expressió llatina: “De minimi” que vol dir “De les coses petites”. Ason Win li assenyala que curiosament “a les coses petites” és a les que Grissom ha dedicat tota la seva vida. Al que Grissom respon: “Ja sap. Tot suma”.

 

Finalment a aquest episodi, l’últim de la temporada, acaba triomfant la veritat, no podria ser d’una altra manera, després d’una agònica investigació buscant les proves que incriminen a Ason Wix com a incitador de tota la conspiració contra el Laboratori de Criminalística i el treball de Hodges.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Percepció i selecció natural 2.

Gonçal, un cafè sisplau

"¡¡¡Tilonorrinco!!! ¡¡¡Espiditrompa!!!"